2008. május 16., péntek

2008. május 16

Khao Lak - Tsunami Zone - fél napos kirándulás































Észak-Andamán Part (Ranongtól Phuketig)

A Kra-földszorostól délre Ko Phuketig és Ao Phang-Ngáig húzódó Északi-Andamán part földrajzilag talán Thaiföld legváltozatosabb tengerparti része. E viszonylag kis területen olyan látványosságok találhatók, mint az Ao Phang Nga tengeri sziklaerdeje, Surin és Similan félreeső óceáni szigetcsoportjai és a turistairodák slágere: Phuket.

Korán, sőt inkább mondhatnánk szinte hajnalban keltünk. Egész este a burmai hírek és a kínai földrengés ment a tv ben. Szörnyű dolgok történnek ott. Éjszaka sokat olvasgattunk a Khao Lak-i partrészről (Ranong partvidéke), elsősorban a 2004 december 26-i cunami okozta pusztulásról írtak útikönyveink. Mint ismeretes ez volt Thaiföld leginkább erősen károsodott része a szökőár következtében. Éjszaka nem sem hagyott nyugodni a dolog hogy megnézzük másnap mi is történt ebben a térségben, és hogy megtudjuk hogyan élnek itt azóta az emberek. Tudtuk hogy nem jár már ide szinte senki sem habár a thai kormány komoly erőfeszítéseket tesz hogy turizmust visszahozza ide.

Sajnos már korán reggel a szuper reggelit követően megtapasztaltuk, hogy hiába az eltelt 3 év még mindig sok nyomát látni a hullámok okozta elképesztő pusztításnak. Közvetlen a mi gyönyörű szállodánk mellett egy lepusztult, elhagyatott hajdanán valószínűleg meseszép resortot találtunk melyen egyértelműen látszottak a „hullám” nyomai. Feltehetően a szálloda helyreállítására még nem jutott pénz azóta sem. Szomorúan nézett ki a kontraszt a mi szállodánk gyönyörűen kialakított kertje hatalmas medencéje és a tőle mindössze 15 méterre található hasonló adottságokkal rendelkező szálloda homokkal teli üres medencéje és lerombolt épülete és törmelékkel teli kertje. A látottak igen nagy hatással voltak ránk és tudtuk, hogy a napunk első részét a cunami emlékének szenteljük.

Meglátogattuk a cunami memorial parkot valamint a parttól 3 kmre az őserdőben található katonai hajót amit hullám vitt magával!!! 3 km!!! Ezt a helyiek meghagyták örök emlékeztetőnek mely szimbolizálja a természet erejét. A hajóról készült kép annak idején szinte az egész világot bejárta és 1-2 éve még egyfajta zarándokhelyként üzemelt. Mára azonban semmi sincsen körülötte már az ott álló bódéban – melyet a cunami 1 éves évfordulójára készült - sem találtunk senkit. Lekopott feliratok és sok fénykép volt a falon ami a cunami idején készült felsorolva az elhalálozott emberek számát. Igen kontrasztos képet mutatott a két tábla közvetlen egymás mellett a bódé falán: az egyiken halálozási adatok szerepeltek tartományok szerint a másikon pedig ananász ás kókusztej árai…

Mit mondjak hihetetlen és rémisztő volt látni és elképzelni, felidézni a történteket a sok filmet videót amiket annak idején a hírcsatornák mutattak be valamint a letöltött vágatlan verziókat amiket a neten lehetett megtalálni. Néhány képet is késztettünk itt. Sikerült megtalálni a neten azokat a képeket a hajóról melyek közvetlenül még december 29-én készültek az ár levonulásakor és ezeket is feltettük a blogra. Jól látható hogy a környék azóta újra kizöldült.

Sok romos házat is láttunk üres eltűnt kopár partokat, milliós resortokat melyek teljesen elpusztultak a székek elkorhadt padok és üres medencék emlékeztetnek a szörnyű pusztításra. A blogon található képek között van a Khao Lak-i cunami előtt és után készült képeket melyek jól mutatják a pusztítás mértékét. Szinte semmi nem maradt meg a tengerpartból. Az egykor pazar látványt nyújtó széles, homokos partot leírhatatlan pusztítás érte, teljesen megsemmisült.


Mindezek ellenére sok új project van és rengeteg szuper 10 pontos resort klassz eladó ingatlanok de a vendégek száma 0, szinte csak mi voltunk a parton. Nyilván a főszezonban azért vannak akik visszamerészkednek. A helyiekkel beszélgetve megtudtuk hogy ebben az évben sem jött turista az időjárás sem volt kedvező. Itt minden 2. ember elvesztette valamilyen hozzátartozóját. Egyetlen esélyük a túlélésre a turizmus lenne, ha lenne…

A cunami előtt nyüzsgő, felkapott hely volt Khao Lak. A térségbe sok turista jött nyaralni, búvárok által a leginkább látogatott hely volt többek között a szemben lévő Surin – és Similan – szigeteknél 2-30 méter mélységben feltáruló, hihetetlen tenger alatti világuk látványa tette világhírűvé a búvárkodás megszállottjai körében. A Similan és Miang szigetek felszíni infrastruktúráját teljesen letarolta az ár de a tenger alatti világgal kíméletes volt. A megközelítés sem olyan egyszerű mint régen, mivel megfogyatkoztak a hajó –és búvárközpontok, de igény esetén megszervezik a túrát.


Ebben a térségben találhatók a brazil cukorsüvegre emlékeztető csodálatos sziklák amik a tengerből és szárazföldből kiemelkedve vad növényzettel majmokkal leguánokkal tagolják a teret. Ezek még mindig fantasztikus látványt nyújtanak. A híres James Bond sziget is pár perc hajókázással elérhető. A korallok élővilágát sajnálatosan a cunami 20% ban elpusztította és a növényzetet is az ártéren gyakorlatilag elmosta.

Egy kis érdekesség: Az óceán bölcsei

„Phang Nga tartomány partvidéke és szigetei az Andamán-parti tengeri nomádok, a mokenek régóta kedvelt élőhelyei. A főként halászatból élő, tulajdonképpen félnomád, cölöpházas falvakat építő vándorok az óceán minden titkát ismerik. Az évszázadokon át tartó szoros kapcsolatból eredő bölcsesség számos moken családot mentett meg a cunami halálos hullámaitól. A Surin - szigetek déli részén, egy híressé vált moken falu teljes lakossága – egy mozgássérült gyermek kivételével – megmenekült a pusztulástól, mivel a falu vénei megérezték a veszélyt. A tengermozgások – köztük az óceán gyors visszahúzódása – egyértelmű jel volt a számukra és gyorsan evakuálták a települést. Szintén híre ment, hogy a part menti dzsungelekben több állatpopuláció a magasabb területekre menekült a hullámözön elöl. Mindez jól mutatja, hogy a természetben rejlő bölcsességet ideje komolyabban vennie a modern emberiségnek.”


Még ezen a napon a látottak után elhagytuk Khao Lak partjait és elindultunk délebbre Krabi tartományba melyről külön blog-bejegyzést teszünk hamarosan közzé.

Nincsenek megjegyzések:

DEC.18.

Mr. Vu lett a helyi idegenvezetőnk! 11 körül indultunk a Hai Van hágóra, ami a híres császár város, Huē felé vezető, mintegy 130 km- es út r...