2008. május 26., hétfő

Május 26.

A Thai jogositvány megszerzése

Délelőtt kicsit úszkáltunk a medencében, majd hirtelen ötlettől vezérelve kitaláltuk, hogy mi lenne ha utána néznénk a Thai jogsi megszerzésének...Ennek több hasznos oka is van, de számunkra a leghasznosabb a nagymotor jogsi! Talán sokan ismerik az otthoni árakat és a macerát amivel egy autó vagy motorjogsi hazánkban megszerezhető... Lássuk hogy megy ez itt!



Elindultunk hát megkeresni a "Learn to Drive" feliratokkal hirdetett autós sulit megkeresni. Némi telefonos segitséget kértünk itteni kedves ismerőseinktől akik minap kapták meg a thai jogsit. Egészen könnyen megtaláltuk a központi irodát, ami Lipa Noi Beachen van. Beléptünk hát az irodába ahol a "registration" ablaknál kezdtük az információk beszerzését. Egy kedves, mosolygós hölgy ült az ablaknál akinek elmondtuk, hogy szeretnénk jogositványt! Közölte hogy "holnap 9 óra és 2 copy a nemzetközi -és sima jogsiból ill. az útlevélből valamint az emigrációs kártyáról valamint 2 db pecsét az emigrációs irodából és a dokitól" És az ÁR!!!!
Na most figyelj: Autó jogsi: 25O THB és Motor jogsi: 15O THB !!!!!!!! Erre azt kellett volna mondanunk, ok. 1OO-at kéreünk! Nem, nem irtam el! cca.13OO és 8OO FT!

Ez eddig tiszta sor már csak az emigrációs iroda és a doki cimére lett volna szükséünk... Erre a kérdésünkre bólogatás volt a válasz...
Többször is feltettük a kérdést majd bevetettük a jól bevált mutogatást, de nem lettünk okosabbak. Végül is az időpont megvan! Holnap 9! Persze semmi előjegyzés vagy regisztráció csak annyit mondtak inget és hosszú nadrágot kell viselni, végül is a lényeg megvan.

Visszamentünk Nathonba (főváros) mivel 1 utcás, biztosan megtaláljuk a hivatalt... Na mégsem, de útba igazitottak, hogy 2 km abba az irányba ahonnan jöttünk, majd...és innen nem értettünk egy szót sem, de az irány megvolt! A kocsiban volt egy elnagyolt Samui térkép amire ránéztem a teljes reménytelenség tudatában, ámde jelölte az emigriációs irodát! 5 perc múlva már bent is voltunk és készült a fotó Bencéről (atéta, kaján vigyor és baseball sapka rendezte frizu :-)
Az útlevél adatait gépre vitték amit csak egy helyi lakcimmel kellett megtoldani, na ehhez Tibi segitségével hozzá is jutottunk és már készült is a fényképes hivatalos papir. Ki tudja mi van beleirva, de a pecsét rajta van!!!

Innen irány a doki. Mivel azt mondták, - ha jól értettük- hogy bármelyik kórház megfelel a célra, bementünk a közeli kórházba. Bejelentő lapot kellett kitöltenünk de hogy mire azt szt sem mi sem a kishölgy nem sejtette mert egy szót sem értett abból amit mondtunk, pontosabban, hogy jogsihoz kellene a doktor pecsétes igazolása. Mielőtt kifizettettek volna velünk egy csomó pénzt megkértük, hogy keritsen valakit aki ért angolul egy picit. Egy nővérre mutatott a sürgősségi részlegen aki közölte velúnk: semmi akadálya, holnap 1O-re jöjjünk vissza és húzzunk sorszámot. Na ezzel a lendülettel elhagytuk az objektumot. Holnap reggel??? Nekünk akkor van a vizsga!

Visszamentünk Nathonba, ahol idejövet láttunk a főút mentén egy épületet "CLINIC" felirattal. Az épület az utcára nyilt egy pulton keresztül, mely mögött ült a doktor bácsi. Elmondtuk (az utcán állva) hogy jogsira mennénk, ehhez kéne nekünk papir orvosi pecséttel. Az ölében volt egy tömb előre nyomtatott papir, rajta a pecsétje. Egyet aláirt és közölte 5O,- THB lesz, egymásra néztünk majd kértünk még egyet.

Ez is megvolt mindössze 3 perc alatt. A papirt elolvastuk, nagyjából a tartalma: nem vagy hülye, kommunikácó képes vagy, nem vagy alkesz sem drogfüggő. Ezt honnan tudhatta? :-)

Mindennel együtt 1,5 óra alatt beszereztünk mindent a holnapi vizsgára! Egyébként ez a jogsi egy hivatalos forditással bárhol a világon használható, teljesen legális mint akármelyik külföldi jogositvány.

Holnap részletes beszámoló jogsi thai módra cimmel.

Nincsenek megjegyzések:

DEC.18.

Mr. Vu lett a helyi idegenvezetőnk! 11 körül indultunk a Hai Van hágóra, ami a híres császár város, Huē felé vezető, mintegy 130 km- es út r...