2008. március 29., szombat

Március 28


































Március 28.

5 sziget túra: Koh Rung, Koh Loan, Koh Wai, Koh Kra

Korán ébredtünk, hogy legyen időnk megreggelizni – ami utólag lehet hogy hiba volt - a 9 órai indulás előtt. Imádkoztunk, hogy igaz legyen a beígért 6 fő amit az esti helyfoglalásunkkor mondtak, mivel ezek a „speed boat”-os túrák simán összegyűjtenek 40 főt ami kibírhatatlan mennyiségű ember. Természetesen reggelre már változott az esti létszám, de így is kényelmesen elfértünk 15-en. A túra során érintett 5 sziget a Koh Chang Nemzeti Park része, mely kb. 55 szigetet ölel fel. Ezek nagy része lakatlan kivéve Koh Mak és Koh Kood-ot ahol van szálláslehetőség illetve kemping.

A hajó orrát befoglaltuk magunknak de miután a vesém és a májam helyet cserélt, én hátra mentem a hajó hátsó részébe, Bence hősiesen elöl maradt. Igen kevesen voltunk így a hajó orra túl könnyű volt ezért Bence mellé kiküldött még 2 utast. Az ausztrál soványka családapa és egy thai köpcös apuka élvezhette végig az utat egymás mögött állva a szigetekig. Hogy melyiküknek volt keservesebb?? Bence elmondása szerint a thai pacák minden 2. odaverős hullámnál az ausztrál lábán landolt, aki könnyes szemmel fel-felordított.
A látvány csodálatos volt, azúrkék tenger, kisebb-nagyobb trópusi növényekkel benőtt szigetek.

Első állomásunk Koh Rung sziget volt, ahol egy kis zátony mellett lehorgonyoztunk és egy órás sznorizás következett. Sok színes, csíkos, pöttyös, kisebb-nagyobb halakat és korallok tömegét figyelhettük meg a víz alatt. Kapitányunk adott pár szelet kenyeret haltápként amit bele sem kellett szinte a vízbe tenni mert a halak kiugráltak érte. Annyi színes hal gyűlt körénk, hogy bár 30 cm-nél nem voltunk távolabb, nem láttuk egymást a hal-kavalkádtól.
A nagy mohóságban meg is csipkedtek itt-ott minket.

Második megállónk Koh Loan sziget volt ahol ugyanez következett kicsit nagyobb, érdekesebb halakkal. A fajtákat sajnos nem ismerem, ezért részletesebb fajtaleírást nem tudok adni mint nagy fele fekete, fele fehér és közepesen nagy a hullámos papagáj színeiben játszó, piros buksza szájjal valamint a „Boni” hal. Boni halat tavaly neveztük el (igazi típusa ismeretlen számunkra) így, egyik kedves családtagunk után pontosabban Bence mamájának a kutyusáról kapta a nevét, mert ugyanolyan foltos és cuki.
Ennek az állomásnak az érdekessége volt, hogy ugyan 15-en indultunk, innen már csak 11-en mentünk tovább. A komplett thai család (3+1 fő) teljesen köddé vált, de nem nagyon hiányolta senki őket… ??? Az ausztrál apuka talán még örült is, hogy van esély a szilánkos törés elkerülésére így nem fog páros lábbal dobbantani a tömzsi thai a lábfején többet.

Harmadik megállónk Koh Yuk sziget, ahol a parti homokban letelepedve megebédeltünk (sült rizs tintahallal és csirkével, dinnye, ananász) kicsit pihentünk a pálmafák árnyékában, fotóztunk a hófehér homokos parton, a nemzeti park szigeteivel a háttérben.

Negyedik állomásunk Koh Kra sziget ahol ismét közel egy órát töltöttünk a színes halak és korallok társaságában. (itt utalnék a reggelivel kapcsolatos megjegyzésemre, ami „kicsit” megbolygatta emésztésemet) A program egész nap hajózás majd megállás és merülés de az ismétlődés ellenére nagyon jópofa a színes halak és korallok között úszkálni. Szerencsére kértünk békatalpat, mert óriási tüskéket növesztettek ezek a tengeri sünök.


Ötödik állomásunk Koh Wai szigete, ahol ismét sznorizási –illetve hűsölési lehetőségünk volt 60 percben. A sziget éttermének teraszán kellemes hűsítő társaságában gyönyörködtünk a tájban.
Hazafelé utolsó állomásunk a Majom sziget volt. Ahogy hajónk közelített a sziklás parthoz már szállingóztak is az éhenkórászok. Dinnyét dobáltunk nekik amit szívesen fogadtak. Nem hiszem hogy az éhség érzete ismerős lenne számukra – max. kissé egyoldalú a táplálkozásuk - mert kb. napi 20 hajó áll meg itt dinnyével „megdobálni” őket J

Még egy fél órás út volt innen hátra, mely igen rázós, de korántsem volt kibírhatatlan a kikötőig. Innentől minden imbolygott egész este.

Egész nap sóban és naptejben pácolódtunk jöhet a régáhított zuhany… Jöhetne…Ha lenne víznyomás és melegvíz! Bence szétszerelte a zuhanyt így egy prosztata beteghez hasonló víznyomást elért, én későbbre halasztottam ezt a tevékenységet. Késöbb… Ugyanilyen körülmények között megszabadultam az olajtól és sótól.
Még 3 óránk volt internetezni ezért lefoglaltuk a bangkoki Zenith Hotelt 3 éjszakára a Hong Kong előtti időszakra és nézegettük Pattayát, ami annyira útba esik, hogy meg fogjuk nézni ha már itt vagyunk. Itt most nyári szünet van a diákoknak ezért drágább és telítettebb minden, előre kell gondolkodni szállás ügyben. Ez már a 3. szállásunk itt és innen is menni kell hétfőn mert jönnek a helyiek és simán előnyt élveznek a külföldiekkel szemben, azaz kitesznek szó nélkül ha arról van szó. Még eldöntjük mi lesz hétfőtől, de a legvalószínűbb, hogy útra kelünk és Pattaya érintésével felmegyünk Chiang Mai-ba pár napra még Hong Kong előtt.

Nincsenek megjegyzések:

DEC.18.

Mr. Vu lett a helyi idegenvezetőnk! 11 körül indultunk a Hai Van hágóra, ami a híres császár város, Huē felé vezető, mintegy 130 km- es út r...